Ekologisk graviditet

Att vara gravid ställer höga krav på kroppen men det betyder inte att man måste ge upp sin livsstil, så länge man annars lever hälsosamt förstås.

891926-pregnant-belly-with-apple

Under graviditeten är det viktigt att fortsätta med en kost som både är sund och balanserad. Många upplever ökad aptit under graviditeten men man ska inte tro att man behöver ”äta för två” som man så ofta hör. Portionsstorleken behöver faktiskt inte öka alls, faktum är att för mycket viktökning kan öka risken för problem senare i graviditeten. Efter förlossningen kan extra vikt vara svår att förlora, den lägsta risken för komplikationer under graviditeten har man om man upplever en viktökning på 10-14 kg.

Alla bör äta en hälsosam kost, oavsett om man är gravid eller inte, men även om man inte äter för två så håller man sig hälsosam för två. De flesta måltider bör vara stärkelse-baserade livsmedel som bröd, spannmål, potatis, ris och pasta, med frukt och grönsaker. Proteinrika livsmedel som kött, fisk, kyckling med mera bör ätas med måtta.

Man ska även se till att få i sig livsmedel med specifika ämnen:

  • Järn – får man främst från rött kött, baljväxter, torkad frukt, berikade spannmål och gröna grönsaker.
  • Kalcium – får man främst från mejeriprodukter som ost, mjölk och yoghurt.
  • Folsyra – får man främst från gröna grönsaker, brunt ris och berikade spannmål.

Kan man inte få i sig tillräckligt av några av dessa ämnen finns det som tur är kosttillskott, Apomera har en sektion för gravida där man kan hitta sådana.

Fisk är i allmänhet en bra källa till protein och andra viktiga ämnen, man bör helst äta minst två portioner fisk per vecka, med åtminstone en fet fiskrätt, som till exempel makrill, sardin, lax och öring. Vissa fiskar innehåller dock en hög nivå av kvicksilver som kan skada utvecklingen av nervsystemet hos fostret. På grund av detta har Food Standard Agency gett råden att aldrig äta haj, svärdfisk eller marlin.