Att handla miljösmart kan innebära massor av saker och det finns massor av grundtips där de vanligaste brukar vara att du ska handla närproducerat och sådant du vet är tillverkat på rätt sätt. Men hur vet man detta?
Att något är närproducerat brukar i regel vara rätt tydligt utmärkt om det handlar om exempelvis livsmedelsprodukter – det står oftast varifrån det kommer. Men med andra produkter kan det vara lite knivigare – men det finns en del märkningar som man kan gå efter – oavsett om man handlar på nätet eller om det är i den fysiska dagligvaruhandeln
Kravmärkt
De flesta har säkert sett loggan där det står ”KRAV”, det som kallas för kravmärkning. KRAV är inte bara en sorts märkning, utan även en ekonomisk förening bildad i mitten av 80-talet. Förkortningen betyder Kontrollföreningen för alternativ odling. Det kravmärkningen innebar initialt var att man hade en enhetlig märkning för en rad kriterier istället för olika märkning för olika faktorer. Syftet var att på detta sätt skapa en märkning som gav trovärdighet av ekologiska livsmedelsvaror istället för en enda röra. För att få bära kravmärket så måste man uppfylla en rad kriterier – något som kontrolleras en gång om året.
Grundkriterierna för KRAV-märkning:
- God miljövänlighet
- Bra djuromsorg
- Hälsosamhet
- Socialt ansvar.
Svanenmärkning
Svanenmärkning är en sorts miljömärkning. Utifrån bestämda kriterier så kan en produkt bedömas godkänd för att bära svanenmärket. Miljömärkningen sker på uppdrag av regeringen och sköts av företaget Miljömärkning Sverige AB som är ett icke vinstdrivande företag. De granskar varor och tjänsters miljöpåverkan från råvara till dess att det blir till avfall och bedömer därefter om den tillåts bära svanenmärkningen som bevis på att den inte har en dålig påverkan på miljön.