Miljösmarta matval

Vi människor konsumerar otroligt mycket matvaruprodukter idag, och vi som bor i Sverige exporterat många exotiska produkter som ursprungligen inte funnits i Sverige.

Det livsmedel som påverkar vår miljö allra mest är kött och fågel, det vill säga lamm, nöt, gris och kyckling. Visste du att vi i Sverige äter cirka 65 kilo kött per person och år. Det är en ökning av hela tio kilo på bara tio år. Därför är det smartaste miljövalet vad gäller mat, att välja ditt kött med omsorg och dra ner på mängderna så mycket du kan. Då värnar du verkligen om miljön.

Visste du att djurproduktionen idag står för nästan en femtedel av väldens växthusgaser. ! kilo kött motsvarar hela 15 till 25 kilo växthusgaser, det är nästan tio gånger så mycket som 1 kilo kyckling. Av allt kött vi äter i Sverige är hela 1 tredjedel importerat. Vi måste bli bättre på att äta vilt från Sverige, köpa lokalproducerat och framförallt införa gröna dagar och minska ner på köttkonsumtionen.

När det kommer till livsmedel som inte är kött, är det bra att försöka köpa så naturliga och gärna ekologiska produkter som finns. Är man nybörjare inom ekologisk kost kan ett bra val vara att byta ut bananerna och kaffet mot ekologiskt. Just banan plantagen och kaffeodlingarna är de mest besprutade av alla livsmedel. Så om du vill börja smått, börja där.